Epicardial adipose tissue (EAT) has various metabolic functions aiming at heart protection. When abnormal, it is related to atherosclerotic plaque development and adverse cardiovascular outcome. Additionally, in recent years, several studies have demonstrated its role in other settings such as atrial fibrillation and heart failure with preserved ejection fraction. Future studies should aim to assess diagnostic role of EAT and the effect of medical therapy on EAT volume and attenuation.
Il tessuto adiposo epicardico (EAT) rappresenta un organo con molteplici funzioni. La sua disfunzione è correlata all’aterogenesi e allo sviluppo della placca aterosclerotica. Inoltre è stato dimostrato come il volume dell’EAT sia correlato con gli eventi avversi cardiovascolari. Negli ultimi anni l’EAT sta emergendo come fattore di rischio indipendente anche per patologie come la fibrillazione atriale e lo scompenso cardiaco a frazione di eiezione preservata. Nonostante la dimostrata importanza come fattore di rischio cardiovascolare, non è ancora stato stabilito come si dovrebbe utilizzare l’EAT nella pratica clinica. Studi futuri dovrebbero mirare a definire il ruolo diagnostico dell’EAT e le implicazioni su di esso della terapia farmacologica.
Tessuto adiposo epicardico quale nuovo fattore di rischio cardiovascolare
Marco MicilloPrimo
;Alberto CossuSecondo
;Graziella Pompei;Marta Cocco;Alberto Boccadoro;Martina De Raffele;Rita Pavasini;Giulia Passarini;Valeria Fortunato;Gabriele GuardigliPenultimo
;Elisabetta Tonet
Ultimo
2023
Abstract
Epicardial adipose tissue (EAT) has various metabolic functions aiming at heart protection. When abnormal, it is related to atherosclerotic plaque development and adverse cardiovascular outcome. Additionally, in recent years, several studies have demonstrated its role in other settings such as atrial fibrillation and heart failure with preserved ejection fraction. Future studies should aim to assess diagnostic role of EAT and the effect of medical therapy on EAT volume and attenuation.File | Dimensione | Formato | |
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